Thee
3 oktober 2019
Volgens de legende werd thee voor het eerst ontdekt door keizer Shen Nong in China in 2.737 (!!) voor Christus. Tijdens één van zijn reizen waaide enkele blaadjes van een nabijgelegen struik in het water wat hij aan het koken was. Toen hij de drank eenmaal had genuttigd bruiste hij ineens van energie. En aldus werd thee een dingetje in de wereld.
Gisteren tijdens de avond wandeling ontmoet ik een man en twee vrouwen, afkomstig uit Tibet, die hier in Shaxi een paar dagen op vakantie zijn. We raken aan de praat en ontdekken een aantal overeenkomsten. Dat kan overigens alleen maar met behulp van een vertaal app, want anders ben je toch heel snel uitgepraat. Het blijken vrienden te zijn met kinderen in de leeftijd van 21 tot 26. We kijken gezamenlijk naar het dans festival en op de terugweg word ik (en de kids) uitgenodigd voor een traditionele thee ceremonie, de zogenaamde Gongfu tea ceremony. Als fervent thee liefhebber laat ik me dat uiteraard geen 2 x zeggen en zo komt het dat we met z’n zessen een uur later aan een officiële theetafel zitten. De tafel bestaat uit een verlaagd blad met een afvoerbuisje, een waterkraantje, een kookplaatje, een inschenkkom, een grote schaal met daarin het aantal (minuscuul) kleine theekopjes en een kruik met daarin een aantal houten tangetjes.
We laten ons vertellen dat álle thee afkomstig is van de Camellia Sinensis plant en dat er zes verschillende soorten zijn: White tea, (zeldzame) Yellow tea, Green tea, Oolong tea, Black tea en Pu’er tea. Chinezen nemen altijd hun eigen thee mee op reis. Omdat wij de gasten zijn vertellen de 3 dat ze ons verschillende soorten thee gaan schenken, maar ze vertellen er niet bij hoevéél verschillende soorten. Dat wordt dus afwachten.
We beginnen met White tea. De (eigen) bladeren worden in een grote kom gedaan, daarna gaat er (op de juiste temperatuur) gekookt water bij totdat de kom overloopt (het water loopt vanzelf weg doordat de tafel verlaagd is en afgevoerd wordt). De deksel wordt erop gezet en daarna wordt de kom een aantal keren in de rondte gedraaid zodat de bladeren hun aroma en smaak af kunnen geven. De theekopjes worden met een houten tangetje uit de (warme) schaal gevist. Als de schenker denkt dat de thee zo goed als op orde is, schenkt hij de thee in de theekopjes, laat het even staan en giet dan alle thee leeg op tafel. Nu zijn de theekopjes gereinigd met de thee aroma en klaar voor gebruik. Alle kopjes worden volgeschonken en vervolgens wordt er geproost: Ganbei! Denk erom, niet het kopje in één keer leegdrinken (wat met gemak zou gaan!), maar eerst ruiken, het kopje ronddraaien (hierdoor komt het aroma nog meer tot zijn recht) en dan met kleine nipjes drinken. De vergelijking met een wijnproeverij dringt zich op en is op het eerste gezicht ook niet zo raar. Thee bevat geen alcohol, maar er zijn wel zelfs thee sommeliers. Zou dat mijn nieuwe studie gaan worden?
Na ongeveer 7 tot 8 kopjes (ieder, dus bijna 50 kopjes in totaal) is de thee uitgetrokken. Alle kopjes worden ingeleverd en we gaan over op de volgende thee. Dezelfde ceremonie volgt. We drinken weer 8 a 9 kopjes thee en vragen ons af hoelang dit nog door gaat. We willen natuurlijk niet onbeleefd zijn en blijven dan ook de aangeboden thee opdrinken. Dan staat een van de dames op en laat vol trots weten dat we nu Oolong tea gaan drinken. Ze loopt naar haar kamer en komt terug met een klein potje waar de bladeren in bewaard worden. Ze laat weten dat dit thee is van 3.000 RMB, omgerekend ruim € 400,00. Maar hoeveel thee je dan krijgt voor die prijs durf ik niet te vragen.
Ook de Oolong kent weer dezelfde ceremonie, met dit verschil dat hoe vaker je Oolong bijschenkt (water toevoegt), hoe lekkerder deze wordt. Maar het wordt ons, na zeker weer zo’n 10 kopjes, toch echt teveel nu. Op een zo’n beleefd mogelijk manier geven we aan dat we erg moe zijn en graag naar bed willen. Dan is het feest ook direct afgelopen. Binnen een paar minuten is alles opgeruimd, bedanken wij onze gastheer- en vrouwen voor een heerlijke avond en zoeken vervolgens allemaal onze kamers op. Geen twijfel mogelijk dat het toilet vannacht zéér regelmatig bezocht zal worden, want tsja, alles wat erín gaat zal er toch ook weer een keer úit moeten.
Geniet ervan in de Shaxi valley...
Nee toch maar niet! Maar wel heel leuk om deze ceremonie mee te maken.
Mars als jij ergens ben waar je WIFI hebt wil je dan contact opnemen?
Het doetme denken aan een soortgelijke ervaring jaren gelden , bij een van mijn eerste bezoeken aan China voor mijn werk
Ik heb me toen ongans zitten eten tijdens een diner met een Chinese collega die vertaalde en een authentieke Chinees
Ik bleef maar een beetje eten en snacken aan die ronddraaiende tafel en bleef me afvragen waarom we niet stopten
Tot ik erachter kwam dat Chinezen zeker willen weten dat je genoeg hebt gekregen dus zolang topje je bordje leeg eet of kopje leeg drinkt krijg je nieuw
Toen ik dat snapte en bedankte voor t heerlijke diner , was t ook binnne twee minuten gedaan
Hij had dus al die tijd op jij zitten wachten
Dus heel veel geleerd , op tijd stoppenen dank zeggen aan d gastheer,gast vrouw! Veel plezier daar!